Monday, June 24, 2013

Clomid Aturkan Semula Haid: Fakta atau Auta

Dengan sukacitanya, pada Sabtu lepas AF telah datang jenguk aku untuk Cycle 3. Clomid masih on, tapi increased dosage. CD12 ni kena datang jumpa Dr Maurad lagi untuk buat TVS. Alhamdulillah, syukur AFdatang selepas 37 hari. Husband pun happy sebab period dah makin 'behave'.

Persoalannya, adakah Clomid yg aku dok telan sebelum2 ni dah tolong betulkan period aku yg dulunya haywire? Korang tak rasa macam tu ke? Syukur jugak, sekarang aku dah berjaya tangani stress. Yes, stress inhibits hypothalamus function. 

Aku harap semoga Ramadhan tahun ni membawa keberkatan dan dikurniakan rezeki anak. Amin..




6 comments:

BaTiK_PiNk said...

Dari sudut pandangan Yani dan pengalaman peribadi, Yani rasa clomid membantu membetulkan kitaran period Yani. Sebab period cycle kedua Yani datang sendiri tanpa Yani sempat makan ubat Duphaston untuk turunkan period. Before ni CD Yani selalu dalam 39-40hari. Lepas makan clomid ni, jadi CD28-29.

Farhah said...

since farhah baru lagi dlm TTC ni. nak tanye la. CD tuh stand for ape eh? and AF tuh ape plak? hehehe.

anyway, pernah ade fibroid kat breast eh? tuhlaaa. same la kiteee. rase nak check balik nnti early july nih.huhu

Nina Aman said...

Batik_pink: tu la kan...rasanya clomid tlg regulate period kita...sbb dulu nina kne mkn provera, lps 3 hari je period...skrg period dtg sendiri...cycle pn dh dpt tiap2 bln...syukur..

Farhah: hehe...CD = cycle day, AF = aunt flow (period)..
nina pn kena buat susulan july ni...dulu operate thn 2011.

Qaseh ElyaNas said...

nina.. sorry k.vee x reti nk komen psl clomid or apa2 sbb x tau sgt psl benda tu huhu

tapi dgn usaha nina, insyaAllah apa yg dinanti akan ada hasilnya.. x sekarang, mgkn akan dtg. janji nina jgn putus asa & bykkan berdoa.. nk dekat ramadhan dh kan =)

Atie Nash said...

11 Julai ni baru jumpa doc...nak tgk result semua test yg dah dibuat. Huhu nerves n xtahu la what med yg doc will prescribe for DH & I

Nina Aman said...

Qaseh: it's ok kak vee...kami pn sdg berusaha n tawakal.nina yakin boleh preggy..

atie: 3 julai ni i buat TVS. last month, telur kecik. tp this month gynae increase dosage. harap2 adalah telur yg cantik..