Thursday, November 1, 2012

Baking Is My Choice

I found that I've grown to love baking. Yes, baking & cake decorating. Ever since we got our own convection oven (this is our wedding gift from hubby's colleagues), I've started to work on baking actively. U know, as simple as that, I pop everything in the oven. From dinner dishes to reheating and finally my newly found hobby which is BAKING! 

Playing with kitchen utensils is just amazing. Started with my very first baking, which was bread pudding followed by molten choc lava cake, pavlova, baked potato, grilled fish & roasted chicken. I am quiet satisfied because all did turn well. Glad to hear that hubby really encourage me to bake. He even bought me a mixer & baking ingredients. 

Ok, more experiments to come. I do hope someday I will have my own online bakery. Just like Satira Diana who owns Pearl Cakes & Events. The most important thing is as long as u have passion & determination, u'll definitely could achieve what u desire for. Martha Stewart & Anna Olson do inspire me. Next experiment will be red velvet cupcakes & rainbow cake. Wish me luck eh!

P/S: I love November. It's time to bake something special (=



How gorgeous it is!

She has good hands

This is Satira Diana, the owner of Pearl Cakes & Events


Disclaimer: All pictures were taken from Pearl Cakes & Events.


11 comments:

Liza said...

Akak xde bakat in baking ni. Selalu wat mendap ja kek. Huhu.... uat sesuatu yg kita minat akan lebih berjaya dan teruja!!

Nina Aman said...

@liza: hehe.. Mula2 je kot. Lama2 terer la kak. (;

fiqkbe said...

tgk gmbr kek terus tetiba rsa cm nk mkn kek secret recipe. erm... nyum3...

Nina Aman said...

@fiqkbe: hehe..sila berlari ke SR ye..

JayFarhana said...

hi nina, thanks for dropping some comments at my blog, i cant reply it there, taktau kenapa.huhu...ur just 5months married n "struggling"? alamak, i dulu 5months i enjoy ke rock concerts, pegi honeymoon banyak2, jalan2 sakan, lepak dgn kawan2 sampai ke pagi (of kos with my husband la) so seriously i dont know what to recommend at 5months married on how to get pregnant, if u ask my opinion, i HONESTLY recommend u to STAY CALM and relax and enjoy your marriage sbb baruuuuuu sgt sayang oi :P i dulu dah setahun stengah baru i cari solution fertility sbb u have to wait atleast 1year baru consider 'infertile'. as for now i think taklama lagi u will get pregnant, cuma awal2 ni amalkan je folic acid, eat healthy, exercise, makan madu, minum susu kambing. dah setahun lebih kalau tak pregnant baru jumpe doctor k ;) i sendri pun after 3years and 8months dear. semua ni rezeki, kdg2 kalau u takde prob pun, susah gak get pregnant and some people, byk problem tapi senang je lekat. so it depends on rezeki masing2 :)

JayFarhana said...

nina, sorry i lupa sertakan link that may help u. ni link2 dari entry blog i about smua info yg i penah kumpul selama 3tahun lebih ni..so kalau2 rasa nak view any tips, just view this link k http://findingtwolines.blogspot.com/2012/10/my-past-entries-u-might-missed.html

Nina Aman said...

@jayfarhana: 5 months ni pun dah buat i stress sbb ada kwn yg kawin yg lewat dh pregnant.yes,rezeki masing2. tp skrg i nk betulkan menstrual cycle yg pelik ni.anyway, thank u for ur views & sudi singgah my page. (=

JayFarhana said...

hey, semua org feel the same thing.hehe u sendri dah tulis kat entry bawah ni no need tu lumba2 kan. so kalau org yg kawin lewat dari u dah pregnant itu tuhan yg tetapkan. kalau kite sedih maknenye kite sedih dgn rezeki yg Allah nak bagi kat org...my tip ialah bile u tau je org yg pregnant walau kawin lepas u, u terus kena beringat RAMAI sangat umat dalam dunia ni yg kawin laaaagi lama dari u yang sampai skang pun tak pregnant2 lagi even after few IVFs. kat ofis i ni ramai lagi yg blum pregnant..kawin dah 7 8 tahun..plg lama ade kakak tu 13years. so dulu mase i baru kawin dlm7bulan, mmg jeles mcm u ni la kat kwn2 yg kawin lepas kite dah pgnant, tapi bila jumpe org yg dah kawin bertahun2 pun tak pregnant lagi terus i rasa malu..kekeke..terus i rasa alamak apsal aku gelabah sgt ni orglain tu 5 6 tahun pun leh sabar...aku takkan baru 7bulan takleh sabar :P

JayFarhana said...

ala u tau tak, adik ipar i semua anak dah 2 3 org, tu semua kawin selepas i. kawan2 baik i masing2 dah ada 3 4 org anak. kazen2 yg kawin lepas i SEMUA dah beranak pinak. imagine if u were in my shoes. tapi i syukur sbb bila kita TTC ni kite belajar banyak benda..so Allah mmg nak kita belajar something..sebelum jadi IBU :) sok dah ada anak nanti, kita dah bersedia dari pelbagai jenis aspek :) Allah rancang hidup kita ni semua perfect...kita kena ikhtiar je. yg mana pregnant cpt, itu yg tuhan dah tulis utk dia. utk kita mungkin lebih baik dari tu, who knows kan? ehhh sori la i bebel2 i ni sbenanye takleh la kalau dgr org yg baru sangat kawin taksampai setahun tapi dah stress pasal bende ni..jgn tauuuu...sbb kalau stress laggiiiiii lambatttt nak pregnant..jgn jadi mcm i...huhuhu

Nina Aman said...

@jayfarhana: hehe...macik bebel2 kat i..yup...betul ape yg u ckp tu..i know u've gone through semua tu kan...yes, we'll give ourselves a year.then, baru bertindak..thanks for sharing (=

JayFarhana said...

dear nina, please check my blog ive already replied ur comment.