Wednesday, October 31, 2012

Please Don't Ask. Will You?

Ok, ini serius. Ada kalanya saya sedih + stress bila soalan RM1million Money Drop berbunyi seperti ni;

Dah ada isi ke?
Dah ada yg bertambah ke?
Dah ada hasil?

Lagi direct boleh lak tanya;

Dah mengandung ke?


U know what, these questions really put some stress on me (and hubby). Why the rush? Korang ingat ni game lumba2 ke? Who is the most fertile?

Ok, soalan tu semua memang kita as the newlyweds boleh expect, but puh-pleaseeeeee, janganlah tanya soalan cliche ni. Kalau orang dulu2 tu normal la kan tanya. Oh come on, this is 21st century, people's mind should be more rationale.

Sebab sesetengah orang akan jadi sensitif, u know conceiving is a natural process. Bukan main dart or some sort of archery ye.. Only Allah knows best!
And bila sensitif, bertukar jadi stress, bila stress, hormon imbalance happens, bila tak balance, jadi the chances of conceiving akan menjadi kurang la kan. Ha, macam mana nak mengandung?

Ok, sesetengah orang memang plan, sesetengah tak. Biaq pi la kan. As for me (and hubby), we never plan as this is our 1st time. Hanya usaha & tawakal. Berserah pada Allah. Rezeki masing2, dan Allah lebih tahu.


And we don't favor those yg update status kat FB or Twitter yg bunyi dia a lot like this;

Alhamdulillah, I am pregnant. Terserlah kejantanan husband I & kesuburan I.


What the hell update macam tu? Ya Allah, tak perlu kot nak emphasize kejantanan & kesuburan bagai, petua ko cepat lekat. Memang seronok berkongsi kegembiraan, tapi tak perlu tulis sampai nampak macam riak. Ya Allah, jauhkan kami. Cukup sekadar lafazkan kesyukuran. Dari baik2 orang nak mendoakan, nampak status macam tu terus menyampah. Kan tak bagus tu?


Ok, I know this entry might sound inappropriate or harsh. But this is what I meant from the bottom of my heart. I am upset & stressed out. And please don't ask me (and hubby) when to conceive? Like we know the answer huh?? 


I (we) pray each day, so that Allah will grant our wishes & spare us. Amin.





12 comments:

aliqaliqa said...

ade ke yg post status macam tu? zomaigod sungguh annoyingnya..

nina berapa bulan dah kawin? baru lagi kann.. qi dulu after 6 months baru pregnant... x plan pun so u just chill and relax.. it will come naturally.. biaq p je org2 yg bertanya tu.. as for myself, qi x stress bila org tny dah ada isi belum, tapi stress tengok org yang kahwin after kita dah pregnant dulu!! tapi God has His plan kan.. Chill :)

Liza said...

Semanya ada hikmah.. Selagi awak bahagia dgn suami, itu sudah mencukupi. Bersabarlah dengan kerenah manusia2 tu..

nanakimie said...

haish,ada jugak ye org ckp camtu...huhu....

Yantie Azan said...

Adoi..memang soalan sensitif tu..sabar banyak2 k..InsyaAllah ada rezeki..sementara berdua nikmati masa bersama nanti dah bertiga dan dah berempat macam aku ni lain pulak situasinya..;)
mulut orang memang takkan berhenti bertanya kot..dah ada satu nnt tanya pulak bila nak tambah lagi..ini memang menguji..jangan stress k..;)

Yantie Azan said...

Adoi..memang soalan sensitif tu..sabar banyak2 k..InsyaAllah ada rezeki..sementara berdua nikmati masa bersama nanti dah bertiga dan dah berempat macam aku ni lain pulak situasinya..;)
mulut orang memang takkan berhenti bertanya kot..dah ada satu nnt tanya pulak bila nak tambah lagi..ini memang menguji..jangan stress k..;)

Nina Aman said...

@aliqaliqa: serius, sgt annoying status mcm tu bila kita baca.and sgt jeles bila org yg kawin lewat dr kita dh conceive.yes, btl tu qey.Tuhan tahu apa yg terbaik utk kita..

Nina Aman said...

@Liza: btl tu..yg penting bahagia kan..tp yelah,anak tu kan pengikat kasih syg.lgpun, baru 5bln kawin...baiklah,sila positip!

Nina Aman said...

@nanakimie: haah...ada org tulis mcm tu..mcm2lah manusia zmn skrg ni..biaq pi la kat dia..

Nina Aman said...

@yanti azan:tulah..tuhan tahu mana yg terbaik utk kita..Dia bg kitorang honeymoon dulu,urus masa btl2...baiklah,teruskan berfikir +ve! (=

fiqkbe said...

btul3.. fiq pn x suka soalan cmtu. buat dunno je. sibukkan diri ngn keje & jgn stress2 ok. insyaAllah ada rezeki tu bila Allah tau kita dh ready :)

Nina Aman said...

@fiqkbe: thanks 2 u..sdg cuba utk kurangkan stress..huu

JayFarhana said...

hehe u know what...bile dah bertahun2 trying to conceive n belum berjaya jugak kan..bende2 ni smua dah jadi mcm lali sgt..hati pun dah kering gila...sbb entahlah kenapa bangsa kite ni mmg suke mcm tu agaknye..so kwn2 i kalau baru2 kawin kan, i dah ckp kat diorg, prepare la siap2 utk soalan Dah Ada Isi ke? for the rest of ur life..huhu...bengang kannn soklan tu...dulu i baru kawin 3minggu pun dah ada org tanya...gilo.