Lama tak update blog.
Busy dengan rumahtangga. Hikhik.
Hari ni nak share resepi kuih onde-onde a.k.a buah melaka yg sesuai untuk minum petang.
Actually, this is a longgggggggggggggg overdue post. *penekanan pd huruf G yg banyak*.
Kuih ni dibikin masa puasa hari tu. Tapi hari ni baru ada semangat nak blogging balik.
Check this out.
Bahan-bahan:
1. Tepung pulut
2. Daun pandan
3. Pewarna hijau *optional*
4. Gula melaka or gula apong
5. Kelapa parut
6. Garam
Pewarna ni yg paling femes. Dapatkan di kedai runcit berdekatan. Kalau tak nak letak pawarna ni pun tak pe. |
Ni lah penyedap dia. Ekstrak daun pandan. Rasa pandan & warna hijau yg asli. Just blend banyak2 daun pandan yg dipotong dengan air. |
Adunan ni adalah tepung pulut yg dibancuh dengan sedikit air, ekstrak pandan & beberapa titik pewarna. Gaul semua sampai dapat this consistency. |
Gula Melaka yg diketuk sedia untuk disumbat dalam adunan tepung tadi. |
Adunan tepung yg digentel bulat & dah disumbat gula Melaka. Saiz ikut masing2. Ni yg bite-size. Ngap sekali je. *ni hasil kerjasama suami isteri* |
Tuangkan kelapa parut di pinggan besar & tabur secubit garam utk enhance rasa lemak dia. Rebus onde2 tadi sehingga timbul & toskan. Golekkan di atas kelapa parut ni. |
Onde-onde siap dihidang. Hari tu buat dapat banyak. Adalah rezeki jiran2 rasa air tangan suami isteri ni. (= |
Senang je nak prepare kuih ini kan..
Mudah & cepat!
2 comments:
sedap nyer... nama lain nyer buah melaka kn?
@fiqkbe: hehe..mmg sedap..fav nina ni..
Post a Comment