Ni salah satu favorite dish family saya.
Resepi ni mama yg cipta terus melekat di sanubari ayah.
Bahan-bahan:
1. Udang
2. Cili merah 3 biji
3. Cili padi (optional)
4. Bawang merah 5 biji
5. Bawang putih 3 ulas
6. Bawang besar 1 biji
7. Halia 1 inci
8. Serai 2 batang
9. Garam & gula
10. Asam keping 1 /sedikit asam jawa
Kisarkan cili merah, cili padi, bawang merah, putih & halia. Tumiskan. Masukkan serai yg diketuk.
Tambahkan perasa (garam & gula) beserta asam keping.
Masukkan hirisan bawang besar sehingga sedikit layu.
Akhir sekali masukkan udang, tunggu sehingga udang masak & hidangkan.
*udang boleh diganti dgn sotong, kupang, lala, ketam / kepah*
P/S: Jangan masak seafood terlalu lama nanti isi jadi keras & hilang manisnya
Makan dgn nasi panas memang heaven! |
No comments:
Post a Comment