Tuesday, December 21, 2010

Sanggup Sakit Untuk Cantik?

Anda sanggup sakit utk kelihatan cantik? Berani sahut cabaran? Ini bukan susuk/suntikan collagen/botox, tp tentang braces = pendakap gigi.

I experienced for being a brace babe since 2006. Masa kecik2 parents saya sgt2 menjaga gigi anak dia. Everytime I had sweet treats, they'll brush off the dirts from my teeth. Dok jaga sgt, sampai gigi susu tak dan tanggai, gigi kekal dah keluaq. Time ni gigi dah start berlapis2. Yela,sbb pertumbuhan yg tak dirancang.

So, bila dah makin besar rasa tak selesa, malu pun ada jugak. Confidence level tak payah cakap, mmg low. Then masa 2nd year kat U, saya start pakai braces. Masa ni rasa seronok gila sbb tak sabar nak ada gigi cantik!

Mula-mula dentist amek impression, pakai plaster of Paris. Mcm acuan, dia terap kat gigi. Then, encik dentist kata "Adik, u kena buang 4 batang gigi tau.."
Huaaaaa....4 batang tu!!! Even org tua kalau disuruh cabut gigi pun diorang TAKNAK! Sbb kena cucuk tu yg tak rela...

Hurm...nak tak nak, kena tahan la. Nak cun punya pasal. Tiap2 minggu cabut sebatang. Then minggu ke 6, mula pasang bracket, then jadilah saya seperti Ugly Betty! Jumpa dentist dah tak heran dah. *sbb ada sesetengah org takut utk jumpa dentist*

Mula-mula pakai tu...Ya Allah...sengal dia,mmg sampai tak leh munch. Not even a bite! I just swallow soft food. Makan roti, cicah MILO & Campbell sup. Kalau gigit time sengal, mmg keluar air mata wooo... Tapi sakit ni dlm 10 hari je. Then, lalalalala. I can bite & enjoy my meal again!!! =D

Ok, ni nak share tips penjagaan Braces:
  • JANGAN kunyah chewing gum
  • JANGAN gigit hard solid food (sebijik epal/ice/sepit ketam)
  • JANGAN makan chunks of meat (mkn yg shreaded je)
  • Gosok gigi after every meal. Ni nak make sure tak de cavity semasa pakai braces.
  • Gunakan berus gigi khas utk braces. JANGAN gunakan berus gigi biasa. Rosak braces wooo...


Camni la rupa saya zmn jd brace babe dulu. But I was uglier than her!

So, pada tahun 2009, saya officially deband itu braces! Hasilnya.... Taraaaaaaa... Senyuman yg penuh confident! Saya dh BERJAYA! Syukurlah.. Anda? Ada brani???
















5 comments:

qaseh elyanas said...

nina..sm la kita..k.vee pn pkai braces gak..ms form 1 hehehehe 2 yg bl senyum 2, confident jer.. gigi i kan cantek hehehehe

Athira said...

Macam best je pakai braces ni. Uwaaaa! Teringinnya I! JEALOUS! Bila senyum dgn nampak braces, kan mcm cute gitu. HAHAHAHAHAHAHA! Awk jgn perasan cun pulak. Boooooo :p

IntanBerlian said...

beautiful is pain=D

Nina Aman said...

kakak Qaseh: hehe...gigi awk skrg dah comel...awk pun makin comel since dh ade hubby ni...bseri2 you!

athira: awk nk pakai buat ape?takde berlapis2..sanggup ke nk bsusah2 n bersakit2an kena cabut + sengal2??

intanberlian: yup...tp hasilnya...terbaekkkk dr ladang! (=

MiYOKO SuKi said...

tkt nk pakai braces...takpela gigi tak cntik pun...hihihi