Friday, August 27, 2010

Apakah Hukum Menggosok Gigi Ketika Berpuasa?

Salam semua..
Saya nak tanya pandangan tentang isu ini;
1) Apakah hukum menggosak gigi semasa puasa? 2) Bagaimana jika dia tertelan ubat gigi / air kumuhan? Batal / tidak puasanya?



*adik confuse dah... )=*

Bagi saya, perkataan 'Ter..' merujuk pada tak sengaja = berlaku di luar kawalan = tidak sedar.

Macam mana ye dengan persoalan tadi?

Banyak juga rujukan di Google, tapi saya masih confuse..

Salam Nuzul Quran semua!!!




7 comments:

BuRuuj said...

aman, kene tgok waktunyer. makruh hukumnya slepas gelincir matahari (means zohor). sebelum zohor masih boleh tapi kenapa nak melambatkan bersugi? itu sengaja namanya. kita puasa bukan hanya perlu menjaga puasa tetapi juga pahala puasa.

soklan ke2, puasa tak batal tapi kurang pahala puasanya.

wallahu'alam;)

Nina Aman said...

kak buruuj: ye..betul tu..sebelum gelincir matahari..
yg kedua, byk pendapat ulama' yg saya baca.ada yg kata batal.tp berdasarkan pembacaan dr Ust Zaharuddin,hukumnya tak batal.pening...mana 1 ye?

k.i.w.i said...

better time nak solat subuh tu gosok gigi..

mslh batal atau tidak, terima atau tidak adalah kerja Allah. tak semestinya dari zahir kita nmpk smpurna, mereka nmpk pahala. kita tgk pandangan Allah mcm mne.

yng pnting,niat.kalau kita rasa batal,batal la.

Allahualam.

acul said...

yap sama ngn pandangan di atas. hukumnya makruh...

raptorarena said...

aman..bila kita boleh bersua muka dan makan2..^^

raptorarena said...

aman..bila kita boleh bersua muka dan makan2..^^

naz said...

pahala kurang tapi puasa on lagi :)