Friday, July 12, 2013

Cerita Ramadhan Ini Kalilah!

Alhamdulillah. Today is 3 Ramadhan 1434H. How's your Ramadhan peeps? I managed to cook Laksa Kelantan on 1 Ramadhan. Dapatlah my close neighbour merasa air tangan aku yg tak seberapa ni. Hekhek. We went to Bazar Ramadhan that evening, end up buying a lot of food for iftar. Nafsu 1 Ramadhan biasalahhhh. Husband siap beli nasi tomato lagi padahal laksa dah buat kat rumah. Just when we got home, my neighbour pulak sedekah nasi kerabu yg dia buat. She's a Kelantanese. Memang pure rasa nasi kerabu tu unlike those sold at pasar malam. The funny thing is that, aku ni buat Laksa Kelantan (ala yg kuah dia putih2 bubuh santan tu) pastu bg sikit kat jiran Kelantan tu. Haha. Siap cakap dgn dia, "Tak taula apa rasa...". Yelah, nak rasa2 masakan time puasa2 ni makruh. So, tawakal je bubuh garam. FYI, aku ni kuat masin. Dok teragak2 jugaklah nak bubuh seasoning kat kuah laksa tu. Bila berbuka tu cepat2 makan laksa sebab nak rasa kuah. And syukur, it was just nice! 

Dah 2 hari jugak kami ke bazar kat tengah bandar. Siap cakap kat husband semalam, hari ni kita kena spend less than rm20. Tapi last2, ada terlebih rm2.40. Gara-gara aku terliur tengok sotong goreng tepung. -_-" So hari ni beli jugak la kat bazar. Harap2 tak overspend dan membazir. Ish.. Ibadah nak upgrade, tapi membazir makanan pulak. Apa ke halnya?

How's your tarawikh? Let's upgrade our ibadah and pray a lot. Bulan yg mulia ni doa2 mudah dimakbulkan. Especially us, the TTCians. Usaha dan tawakal ye. Aku akan start balik consultation dgn Dr Murad lepas raya ni. Dr Murad nak bg clomid 3 biji sehari + FSH injection selama 5 hari berturut2. "Nampaknya, nak kena agresif sikit ni. Sebab clomid ni tak bape nak bg respon kat u..". Tu yg Dr Murad bagitau haritu masa gi JMSC minggu lepas. Telur takde lagi. Balik rumah menangis aku. Ah..aku tak boleh tahan la.. Sedih sebab dah 2x scan still takde telur. Haritu jugak 1st time aku buat TVS without husband around. Nak buat macam mana, hari tu husband ada visit dari auditors, so tak boleh nak keluar. 

Hm..weekend ni apa projek korang? Aku dah siap buat list dah. Sabtu ni nak pegi beli gobok kasut. Geram dengan shoe cabinet IKEA, tapi apakan daya, jauh la. Tak dapek la den nak poie. Then nak beli bahan2 masak sebab nak buat nasi jagung + kurma ayam. Husband's fav! Ahad pulak nak buat puding kastard. (Gulppp.. terliur pulak). Err..hari ni rasa lemau + ngantuk sebab hari ni terlepas sahur. -_-" 

5 comments:

Atie Nash said...

wah nina seronoknye rajin masak...this weekend we are going to visit DH's parents. Nak berpuasa kat rumah diorang. By the way, happy fasting to u...watch ur diet bebe ;)

sweet tooth said...

Sempat masak untuk berbuka masa 1st ramadhan je. smalam n hari ni hubby keje malam. smalam, budak opis amik bubur lambuk kg baru, tu la yg i makan. hari ni, off to MIL house... hehehehe... Selamat meneruskan ibadah puasa nina :-) (serious rasa mcm cakap kt diri sendiri coz i pun org panggil nina) :-)

Nina Aman said...

Atie: i balik kg husband kat n9 on 20 july. minggu ni puasa kat rmh je..ok, will watch my diet..(=

Sweet tooth: hehe...nina...nina...haha...mcm ckp sorang2 eh...slm ramadhan al-mubarak to u (=

Suri Hunny said...

ramadhan kali ni bermakna buat suri dan suami. 1st time sebumbung. last year masih berjauhan. Alhamdulillah, setakat ni hari2 masak juadah iftar dan sahur ;D

Nina Aman said...

Suri Hunny: hi suri...bgslah dh dok sebumbung dgn hubby...seronok sikit nk masak2 kan...ada org tolong mkn.. (=