Friday, February 15, 2013

Pemakanan Untuk TTC

Semalam ada baca blog Qey, my ex-college mate. Dalam entry semalam, dia ada share cerita seorang ibu yg bayinya kerap demam. Akhirnya si ibu itu pegi consult a good doctor, dan Dr itu telah suggest pemakanan sangatlah kena jaga. Go for natural food source. Dr tu suruh bayi dia minum fresh goat milk. Tak perlu nak ambil drug and chemicals untuk supply insufficient nutrients kpd kita.

So, semalam jugak aku try google dan cari makanan berkhasiat yg disarankan utk conception. Antaranya ialah susu kambing, madu, minyak kelapa dara, habbatussauda', more fruits and vege. Malam tadi ada borak2 dgn husband ceritalah pasal kisah ibu tu. Husband has agreed. Lepas ni sama2 nak amalkan natural nutrient supplement.

Misi: Mencari virgin coconut oil Catalyst (softgel) dan susu kambing Hi-Goat (kalau dpt yg fresh lg bagus, tapi tak sure boleh tolerate bau hamis ke tak).





8 comments:

MiYOKO SuKi said...

eh..mama tin ada minum Hi-Goat tu jugakk..tak sure utk ape..tp, tin tak minum..cam tak lalu je...

Nina Aman said...

titin: nak kawin kan x lame lg? amik VCO bagus...

aliqaliqa said...

try fresh goat milk Nubian.. ada jual kat hypermarket rasanya.. in fact ladang kambing Nubian ni kat Johor.. tapi qey pon x try lagi la.. heheh

Anonymous said...

kak nina,

saya jual vco capsule harga RM38 tak termasuk postage.
saya da lama makan since march 2012.
if nak nnt pm or whatsapp kat 0137927892.

sha ^_^

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

sebelum ni pernah terfikir nak beli VCO ni, tapi tak beli2 duk bertangguh je tapi hiGoat memang sedap ! lagi2 campuran madu & kurma tu

Nina Aman said...

Aliqaliqa: pnh dgr psl Nubian milk tu.. kena hunting kat major supermarket la lps ni.. nak cari kat Giant.

Sha: oo...awk agen VCO ye?snglah saye...hihi

Mrs Yana: sy pun baru nak try...sblm ni pnh minum hi goat yg biasa tu..not bad la rasa dia..

Atie Nash said...

Nina, saya memang ada stock higoat honey+kurma dan VCO (liquid form) kat rumah tapi yelah asyik tak teringat je nak minum. Tengok semangat nina ni rasa nak join sama2 start all over again. Period pun da datang balik ni. Boleh la mula semula

Nina Aman said...

Atie: let us start from now..i ada beli pati delima, madu, kurma, VCO, susu kambing. i hope those will help..at least, bglah period i datang..