Wednesday, December 5, 2012

Should I Seek Medical Attention About Irregular Periods?

Warning: For women only!

To be honest, my periods have started to behave irregularly since 2010. Based on my record, in 2010, i menstruated only 5X. After a year (2011), it came 4X and so do this year, I only can record 4X of menstruation. This concerns me and I became restless. 

My periods became irregular for 2 years. I just keep thinking, "Ah, nothing to worry, just my imbalance hormone..". Then after I got married, I just keep saying, "Biasalah hormon thingy. Dah kawin ni jadi pelik..". But then when I am seriously trying to conceive, this matter is worrying me. "Oh, how am I suppose to get pregnant?" 

Masa awal kawin dulu (dalam 2-3 bulan), bila period delay cepat2 buat HPT. The result came out negative. Adalah dalam 5x buat HPT, tapi semua negative. *sigh*. Sekarang takde rasa nak buat HPT dah, sebab tak nak berharap lagi selagi period ni tak normal balik. Dalam otak ni dok fikir, apa masalah aku ni? Ada PCOS ke? Hormon problem ke? Ada problem kat ovary ke?

Should I see Doctor now? Or just wait for a year?


8 comments:

MiYOKO SuKi said...

baik u pegi jmpa doc, dear..nk tggu sethn lagi cam lmbt je..

aliqaliqa said...

if you are trying to conceive there's on harm in seeing a doc :)

fiqkbe said...

jumpa pakar la cpt2. dalam masa setahun tu mcm2 bleh jd. risau huhu...

Qaseh ElyaNas said...

kak vee rasa.. better g jumpa doc sebab Nina nk peknen kan.. hope everything ok & kak vee doakan nina cpt2 dpt baby :)

Nina Aman said...

@Titin: huu..tula..nina risau.. )=

@Qey: klau consult gov ni byk songeh skit..nurse ckp kena tunggu lps 2 thn utk bg peluang conceive naturally?what??ingat kita nk tunggu ke?kalau cycle kita normal takpe..

@fiq: ok2..nnt kita jumpa..(=

@kak vee: thank u kak vee..we all sgt2 teringin nk ada baby cpt..(=

Yantie Azan said...

Pergi sekarang lagi bagus..sebab selagi tak dapat pandangan dari yang pakar selagi tu kita akan tertanya, risau, stress..;) my 2 cent..;p

Reen Tart Nenas said...

Hi Nina,

Boleh jumpa doc skang. jumpa gynea terus. jgn jumpa general doc kat klinik tu. masa saye jumpa gynea (1st time), die ckp after 6 months kawen, duduk bersama dgn suami, dan masih belum pregnant dan ada tanda2 tak kena pd period, dah boleh jumpa doc :)

jadi advice saye, jumpa la :)

Nina Aman said...

@Yanti: Tulah, aku dah register utk consult gynae. Insyallah.

@Reen: thx reen, yup..nina dah register utk consult gynae dah.hopefully, dipermudahkan.