Friday, December 28, 2012

Muhasabah Diri: Mari Belajar Bersyukur

Cerita 1:

Penat badan travel from Kluang-KL-Langkawi masih tak hilang lagi. Driver hantar sampai KL dah 3 jam dalam transport, flight to Langkawi nasib baik 45min je. Penat wooo.. Dah 2 minggu tak masuk office. Outstation manjang. Poor husband kena tinggal jap dgn wifey. It's ok yang, ni semua tugas. We will never fell apart sbb kemudahan semua dah ada. Boleh facetime before bed. Kan? Kan?

Ok, to cut it short, last week seminggu dok Langkawi utk conference. Aku bawak mama n adik to accompany. Tapi during day time, diorang jalan2 drive around Langkawi. Alhamdulillah, kali ketiga dah familliar dgn pulau tu. Alah, kecik je pun. 

Last day before depart to KL, sempat jugak kitorang gi island hopping (Beras Basah Island, Singa Island and Tasik Dayang Bunting). Kebetulan ada couple Malay naik bot dgn kami. Mama sempat ramah mesra dgn couple tu.

Adik dari mana?

Dari KL kak. Akak dari mana?

Dari Batu Pahat, Johor. Datang honeymoon ek?

Haah, kak. Honeymoon tahun ke-4.


Ok, aku terus senyap. Insaf. Maybe akak ni salah sorang member TTC? 4 years of marriage still belum conceive. Note to self, kalau rasa Allah tak bagi rezeki baby tu, don't feel bad. Sbb ada orang lagi yg Allah uji lagi teruk dari kita. Ya Allah, nak nangis rasa.

Cerita 2:

Jiran aku adalah couple muda yg baru kawin tak sampai setahun. Diorang nikah lewat 2 minggu dari aku. Now si isteri dah conceive 28 weeks. Si isteri ni muda 4-5 tahun dari aku. Ok, aku pernah sentap dgn dia sbb dah 2 kali tanya samada aku dah conceive belum. Tu yg buat aku nak mengelak jumpa dia sbb tak nak kena tanya utk kali ke3. 

Entahlah, rasa sentap sangat. Malam2 mengadu kat husband & nangis2. Husband kata, "Yang, ada hikmahnya yang tak pregnant lg. Kalau pregnant, mesti kita tak dpt naik roller coaster kat Universal Studios kan?". 

If u are a TTCian, u will understand my feeling. Sedih sampai nangis bila dengar kawan2 yg conceive share cerita pasal baby kick, baby hiccups. Perasaan yg nak sgt2 sampai nangis. 

Ok, pendekkan cerita. Husband borak2 dgn jiran aku. Perbualan husband & husband la senang cerita. Entah cerita apa, dapat info yg jiran tu kat rumah dia takde TV, internet pun atas ikhsan jiran sebelah yg kenakan bayaran RM50 untuk share wifi. Husband dia tgh kumpul duit nak beli TV.

Aku tergamam. Ya Allah, sesungguhnya aku telah berdosa. Aku telah tak bersyukur Ya Allah. Husband cakap, "Yang, rezeki yg Allah bagi dalam bentuk macam2, rezeki harta, pangkat, anak, etc.. Jangan sedih ye. Insyallah, ada rezeki anak tu nanti. Kita usaha ye."

Nak nangis dengar jiran sebelah berjimat2 untuk setup rumahtangga nak beli barang2 rumah. Ya Allah, berdosanya aku Ya Allah. Sejak dari itu, aku dah buangkan jauh2 persaan cemburu kat jiran yg dah conceive tu. Alhamdulillah, syukur atas rezeki yg Allah beri. Insyaallah rezeki anak tu akan tiba suatu hari nanti. Wallahualam..


11 comments:

MiYOKO SuKi said...

sabar ye Nina...Plan Allah adlah yg terbaik...

sy pun selalu tak bersyukur...selalu tgk org tu ada smtg, kita pun nk...tp, mgkin apa yg kita ada, dia takde kann...

sy pna muhasabah lg n lg..

CaDLyNN said...

syukur dgn apa yg ada :)

Qaseh ElyaNas said...

nina... jgn sedih2 ok. biasalah dlm tmpoh setahun hormon msh x stabil sbb dh ada pcampuran hehehehe insyaALLAH rezeki tu sentiasa ada, myb skg rezki lain.. mn tau x lm lg dpt rezki yg nina idamkan.

smntra xde baby nie.. just enjoy life berdua dl sbb bl dh ada baby.. asyk2 baby baby baby baby hehehehe

Atie Nash said...

Macam tu la cara Allah bg petunjuk pada kita...macam tu la Allah pujuk hamba yg Dia sedang uji...Alhamdulillah...syukur Allah sentiasa ada utk kita. Daripada rasa syukur itulah dtgnya nikmat. Org yg ucapkn Alhamdulillah tu je la yg dpt rasa nikmatnya. Allah akan angkat lagi darjat org2 yg bersyukur. Semoga awak cepat dapat baby. Amin

Anonymous said...

salam kak,

chill k? adalah tu rezeki. lagipun tak sampai sthn lg akak kawen hikhik. so enjoy je masa berdua bersama sama tu. ada kawan saya yg nak masuk 2thn still takde rezeki. my cousin pon cmtu. saya pon apetah lagi hihi (baru sbln kawen hehe tapi sentap gak kawan kawen sama tarikh da jadi preggy mom)...

like our husband said : rezeki di tangan Allah so just trust Him :)

puan sha-suka-latte

fiqkbe said...

sabar ye sis. perancangan Allah tu semesti nyer yg terbaik utk kita :)

Nina Aman said...

@ miyoko suki: btl tu titin...allah knows best..jom kita same2 muhasabah..

@cadlynn: syukur ya allah..

@qaseh elyanas: btl kak vee ckp..mama pn ckp mcm tu...enjoy hidup berdua...buat semua bendalah selagi blom ada baby ni..

@atie nash: btl tu sis..tu cara dia uji..lg 1, allah nk kita lg dekat dgn dia dgn cara lebih byk berdoa..

@sha-latte: tulah, kahwin je mesti org tanya psl anak kan...sensitif tau.mari berusaha!

@fiq: tq fiq..insyallah ada rezeki satu hari nnt...amin...

aliqaliqa said...

nina.. relakssss..baru nak masuk 7 bulan kann.. enjoy dulu. jangan fikir sgt.. insyaAllh..mesti Allah ada perancangan untuk Nina n Shafiq..sooner or later..

cuma satu je.. jgn stress k. skrg masa nak honeymoon berdua. mcm kata kak elvy nanti dah ada baby asek baby baby baby hihi

dan betul.. rezeki setiap org Allah bagi lain-lain.. org ni pregnant dulu, orang tu beli rumah dulu, etc etc

Reen Tart Nenas said...

Hi Nina. Saye pun dah 2 tahun kawen, tp masih belum ada rezeki. Masih berusaha dan kini TTC. Memang ramai lagi yang cabarannya lebih dari kita. Tapi jgn berhenti berusaha for both husband and wife :) dua2 kena usaha. Anyway, pesanan yang saye dpt dari gynea saye, kalau dalam tempoh 6 months kawen, tinggal bersama tapi masih belum conceive, elok la berjumpa gynea terus. saye sendiri jumpa gynea pun after setahun setengah. just share info dear. dan, byk2 kan bersabar (ye ckp mmg senang), insyallah ada rezeki utk kita nanti :)

Reen Tart Nenas said...

alamak nina. sorry saye tak perasan saye penah komen benda yg lebih kurang sama la. sorry yer. jarang2 masuk blog pastu tetiba nak kasik nasihat plak. maaf yer :) apa pun jgn putu asa :)

Nina Aman said...

@aliqaliqa: btl tu..my mom pn kata enjoy hidup berdua puas2..nnt dah ada anak,lg busy..i know husband pn nak sgt2 baby sbb kalau kitorang tgk baby mesti sgt excited.anyway tq for ur thoughts.harus lbh usaha! ^_^