Friday, October 19, 2012

Kentang Bakar Rempah

Ok kakak2 & puan2. Hari ni saya nak kongsi resepi sihat tak kira untuk snek atau hidangan utama. Sebab apa sihat? Sebab tak perlu goreng dgn minyak yg banyak.

Bahan2 yg diperlukan:

Kentang
Ketumbar
Jintan manis
Jintan putih
Lada putih/hitam
Garam
Minyak (sawit/olive/corn)


Cara2:

Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah celsius. Gunakan api atas & bawah.
Kupas kentang & cuci bersih.
Potong ikut bentuk yg digemari (wedges/bulat).
Tumbuk bahan2 rempah tadi (jintan, ketumbar & lada putih/hitam).
Gaulkan rempah yg ditumbuk tadi dengan kentang dan garam secukup rasa.
Renjiskan minyak pada kentang & perap seketika.
Masukkan ke dalam ketuhar & masak sehingga warna keemasan. Suhu direndahkan kepada 150 darjah. 
Tunggu sehingga masak (15-20 min).


Baked potato with spices




Selamat mencuba!

No comments: