Ok kakak2 & puan2. Hari ni saya nak kongsi resepi sihat tak kira untuk snek atau hidangan utama. Sebab apa sihat? Sebab tak perlu goreng dgn minyak yg banyak.
Bahan2 yg diperlukan:
Kentang
Ketumbar
Jintan manis
Jintan putih
Lada putih/hitam
Garam
Minyak (sawit/olive/corn)
Cara2:
Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah celsius. Gunakan api atas & bawah.
Kupas kentang & cuci bersih.
Potong ikut bentuk yg digemari (wedges/bulat).
Tumbuk bahan2 rempah tadi (jintan, ketumbar & lada putih/hitam).
Gaulkan rempah yg ditumbuk tadi dengan kentang dan garam secukup rasa.
Renjiskan minyak pada kentang & perap seketika.
Masukkan ke dalam ketuhar & masak sehingga warna keemasan. Suhu direndahkan kepada 150 darjah.
Tunggu sehingga masak (15-20 min).
Baked potato with spices |
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment