Wednesday, July 31, 2013

Persediaan Mental & Emosi Menjelang Lebaran

Wah..tajuk.. Aku rasa aku dah bersedia utk menjawab segala persolan yg cliche oleh sedara-mara aku.

"Dah setahun kawin kan, dah ada isi ke?"

"Dah tembam ek awak sekarang, ada isi eh?"   cis, janganlah kaitkan ketembaman aku. iolss terasa tau.

Aku ada mengadu jugak kat mama pasal lambat nak conceive ni. Mama aku cakap, "Apelah awak ni. Jangan dengar sangat cakap2 orang. Tak mau stress2."

"Kalau ada orang tanya, awak senyum & jawab, belum rezeki lagi kak. Doakan saya ye."

Ha, aku akan practice utk jawab macam tu. Terus terang aku cakap, aku tak pernah plan utk tangguhkan nak ada baby. Staf aku ingat aku plan sebab tengah pulun nak siapkan master. No, no, no. Tak pernah terlintas pun nak delay, kalau boleh nak cepat ada baby. 

Both me and husband suka sangat baby. It's pretty obvious asal kat shopping mall nampak baby stroller, mesti nak usha curi2 tengok baby tu. Hihi

Alhamdulillah, sekarang dah takde emotional breakdown. Aku tau, aku harus upgrade and improve ibadah. Tak boleh lewatkan solat. Astaghfirullah alazim 3x.

Hari ini, masih menanti samada period or preggy. Simptom banyak makan waktu moreh [checked], nipple sore [checked], bloated [checked], rasa nak marah [checked]. Kalau period pun tetap bersyukur sebab boleh continue medication and treatment dgn gynae.

Selamat menyambut Syawal kepada semua. Sambutlah dengan minda yg positif!

10 comments:

Anonymous said...

assalamualaikum..kak nina..samela kite dh setahun kawen xde baby lg..same jgk la perasaan menanti hari raye dgn soalan yg kdg2 menghiris kalbu..bile org tanye bile nak ngandung sy jd senyap je xtau nak jwb..sape xnak baby kan..Allah je tau betapa perasaan nak sangat tu..harap2 bulan baik ni makbul doa utk ade baby sendiri..amin..gud luck

sweet tooth said...

Selamat menyambut syawal nina :-) kita happy2 je syawal ni... i pun nak sambut shawal dgn minda yg positive. Moga Allah beri kekuatan....Amin :-)

Atie Nash said...

Selamat menyambut Aidilfitri Nina...
Positive2!
Yakin ada rezeki untuk kita

LiN said...

betul tu, jgn fikir sgt apa org nak ckp...ni smua rezeki dri Allah swt...insyaAllah masanya akan tiba jgk nti...aminn...jgn stress2 k? :)

Slamat hari raya... :)

Nina Aman said...

adik anon: biasalah kan..mulut org susah kita nk tutup..sabar byk2 + sentiasa +ve tau.sy doakn semuanya akn dikurniakan zuriat tak lama lg..

sweet tooth: let's spread +ve vibration!! slmt hari raya, nina!

atie nash: just nail it atie...we can do it!

lin: inshaallah...mudah2an ada rezeki nnt..slmt hari raya!

Nastyna said...

Betul tu tak mo stress stress. However, kami pun turut doakan u guys dapat "rezeki" soonest. Selamat Menaymbut Aidilfitri dear.

BaTiK_PiNk said...

Nina,

Sedih dan sentap boleh, tp jangan kasik perasaan dan mood tu stay dlm hati kita lebih dari seminit dua....kasi remove semua, fikir positif! Jom!

Farhah said...

Nina! Takpeee..mmg mcm tuh pon lumrahh hidup..nti dh ade baby, tanye gak lg bile nk ade yg 2nd plak...huhu..samela kite nina, farhah dh cycle 39 days dh..riso kot2 cycle ting tong habislahhhhhhh

Farhah said...

Nina! Takpeee..mmg mcm tuh pon lumrahh hidup..nti dh ade baby, tanye gak lg bile nk ade yg 2nd plak...huhu..samela kite nina, farhah dh cycle 39 days dh..riso kot2 cycle ting tong habislahhhhhhh

Nina Aman said...

nASTYNA: thanks dear!

batik_pink: jom positif, positif, positif!

farhah: hehe...janji kalau xde rezeki lg, period tiap2 bln mesti ada kan...