Monday, April 15, 2013

Lain Pemikiran

Salam semua. Sangat lama aku tak menulis. Sibuk outstation, maka husband kena tinggal sorang2 selama seminggu. Kesian husband. Thank you for your understanding, yang! 

Semalam browse through news feed kat Facebook. U know what had make me mad? Ada status berbunyi macam ni;


"Bosannya berpantang. Hari2 makan ikan masin."


Serius tak suka dgn apa yg ditulis tu. Berbunyi negatif sungguh. Adoi. Bersyukurlah dapat mengandung, bersalin, menyusu bayi dan berpantang. Status macam tu pun nak update kat Facebook. I just don't understand why. Ok, husband is right. Berbeza pemikiran orang2 yg level education lain dgn kita. Maybe kurang sensitif sikit. Yelah, aku tau dia sekadar luahan perasaan je, tapi telah menyinggung perasaan aku. Whatever!

Sorry, I have started my monday with this entry. Maklumlah, seminggu tak masuk office, kena siapkan banyak keje. Memang macam gini lah jadinya. Haha. Tapi tangan gatai taip entri. =P

7 comments:

JayFarhana said...

mmg, dulu pun i pissed off jugak dgn org yg suke merungut time pantang, luckily my bestfren sgt suke berpantang n enjoy menjaga badan ketika pantang! byk die ajar i skg ni time pantang kene buat ape, makan ape smua,..she makes me taksabar2 nak berpantang pulak. tp mmg kdg2 mmg terdengar org rungut2..for me alahai its only 44days kot. bukannye 44bulan..pejam celik dah habis pantang! most important is they should realize yg walaupun makan ikan masin je but they are blessed dgn kehadiran baby! heran kenape diorg taknak fikir mcm tu..isk. tp yg kan byk lagi makanan pantang yg lain yg sedap..sape suh makan ikan masin jek.

aliqaliqa said...

chill.. dont start your week with negative post hehehe

kesian gak cik kak tu makan ikan kering hari-hari.. mesti mak dia mengikut regime pantang yang mengarut. sedangkan pantang sepatutnya makan banyak food yang highly nutritious - ikan for protein..etc ahh you bio people should know better :)

qi dulu pantang tak boring.. sebab mak qi provide diet menu yang varied.. nyum2.. cuma masa pantang adalah sgt stress!! nanti bila nina dah diberikan rezeki berpantang kena mentally prepare awal2 tau.. pantang memang penat sgt dan stress. i din know earlier. sekali bila dah dalam pantang nanges sorang-sorang di waktu malam --> tak cukup tido, sore nipple just to name a few.

eh terpanjang komen pulak :P

Atie Nash said...

hehe, ntah pape je kan. I sependapat dengan ur husband...memang fakta.

Nastyna said...

Manusia kan, tak pernah puas dengan apa yang ada. Tu la, kalau bosan sekali pun, tak payah la nak canang satu alam kan. Tapi kenapa nak makan ikan masin jer masa pantang, banyak la benda lain yg berkhasiat boleh makan.
Ok, chill dear. The week has just started ;)

Nina Aman said...

Jay: yes...betul tu...kita rasa these people yg suka complain mcm "Lecehnye pregnant, asyik nk kencing je." "Bosannya pantang, mkn kena control.." sgt annoying. Susah sgt ke smpai ckp mcm tu. Sepatutnya bersyukur Allah dah bg peluang pregnant, berpantang, etc.

Nina Aman said...

Aliqaliqa: best kn lauk berpantang..yg nina tau biasanya mkn byk kunyit, halia, blackpepper...semua tu fav nina!haah, pelik kenapa berpantang mkn ikan masin?tak elok tu..

Nina Aman said...

Atie: haah..maybe dia kurang EQ sikit..tu yg siap post mcm tu punya status..

Nastyna: biasalah...asyik complain je kan...manusia...tp on certain things, dia kena fikir dulu before complaining. btw, ank u sgt comel. geram!