Friday, March 22, 2013

Lidah Utagha

Entri ini menggunakan bahasa utara sepenuhnya. Sila dapatkan penterjemah anda. 

Tiap2 hujung taun mesti nak balik aloq staq. Bila dah mai kedah, mesti nak pekena Laksa Teluk Kechai. Hat ni memang meleleh ayaq liuq sbb sambai nyoq dia memang sedap. Pastu pi pekena mi abu kat Jalan Sultanah tak silap. Yang ni paberet ayah. Mi dia lebih kurang macam mi rebuih johoq, tapi kuah dia pekat, melekat, terpikat. Haha. 

Kalau pi aloq staq tak lengkap kalau tak pi pekena nasi kandaq. Kari dia...fuh...basuh tangan dgn sabun wangi pun bau kari tu dok melekat lagi. Memang power! Lagi satu, ayah akan request kuih qasidah. Walau kami dok johoq dah bertaun2, tapi ingatan kat kedah memang tak hilang. Oh lupa nak habaq kat hangpa, ayah chek lahir kat kodiang. Tapi tok dah meninggal, bila kami mai kedah, kami tidoq aloq staq ja. Dok ghumah Pak Lang (abang ayah). 

Satu lagi chek nak habaq, kalau hangpa mai kedah, wajib singgah Pekan Rabu. Macam2 ada. Makanan memang banyak. Kerepek, dodoi, beras siam, beras pulut hitam, kuih cucuq peneram, kuih ros, putu kacang dan yang paling femes nak tau pa? Of course pekasam! Tu memang paberet!

Goreng garing, buang tulang, boh cabai burung, bawang besaq n last skali perah limau. Makan dengan nasi hangat, memang sedap sungguh! Meh nak share gambaq kami di aloq staq. Kami dan jugak tidoq Langkawi 2 malam sebelum pi aloq staq. Sebenaqnya, entri ni patut lama dah buat. Masa tu chek tak kawin lagi. Takpalah, omputih kata, "Sweet memories will remain..". 






No comments: